
اتریم - اتریوم چیست؟
اتریوم با علامت و نام اختصاری ETH و به حروف انگلیسی: Ethereum یک رمزارز و پلتفرم عمومی و متنباز که ایده ان توسط ویتالیک بوترین در سال ۲۰۱۳ ارائه شد.
اتریوم با علامت و نام اختصاری ETH اِتیریِم (انگلیسی: Ethereum ) یک پلتفرم عمومی و متنباز، است که دارای قابلیت قرارداد هوشمند است. ایده اتریوم توسط ویتالیک بوترین در سال ۲۰۱۳ طی مقاله ای ارائه شد. ویتالیک اعتقاد داشت بیت کوین دچار نقاط ضعفی است که باید برطرف شود. او در سال ۲۰۱۴ به همراه چند توسعه دهنده دیگر ایده خود را کامل تر کرد و در نهای ماه آگوست همان سال، برای پیادهسازی پروژه خود موفق به جذب سرمایه شد. و بدین شکل ویتالیک بوترین خالق اتریوم شناخته شد.
در ساده ترین جمله، اتریوم یک پلتفرم آزاد مبتنی بر فناوری بلاک چین است که توسعه دهندگان را قادر می سازد تا برنامه های غیرمتمرکز خود را روی آن پیاده سازی کنند. این برنامهها تحت کنترل و نظارت هیچ سازمان و نهادی نخواهند بود و تراکنشها و معاملات روی اتریوم به صورت کاملا مستقل از بانکها یا نهادهای دیگر پولی انجام میشوند. ارز دیجیتال این شبکه هم اتر نام دارد و واحد اختصاری آن ETH است.
توکن های اتریوم
همانطور که در ابتدا گفته شده اتریوم یک پلتفرم متن باز است با قابلیت های بسیار بزرگ و فراوان که موجب شده تا بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر بر پایه ان بنا شوند. برخی هم مانند ارز دیجیتال ترون که در ابتدا توکن های خود را روی پلت فرم اتروم ارائه کردن پس از مدتی شبکه مجزای خود را راه اندازی کردند . و توکن های اتریوم یکی از شاخصه های نقیاس پذیری این شکه است.
هارد فورک
هادر فورک چیست ؟ به زبان خیلی ساده نوعی بهینه سازی در شبکه است . همانند بروزرسانی یک برنامه کامپیوتری یاغیره که ه جهت افزایش امکانات ارتقا و بهبود سرعت و عملکرد سیستم میشد.
برای مثال شبکه اتریوم تا پیش از فورک کونستانتینوپول یا همان قسطنطنیه (استانبول) قابلیت 2000 تراکنش در ثانیه را داشت و پس از ان این رقم به 9000 رسید . کاهش نرخ هزینه انتقال شبکه و موارد امنیتی نیز موارد دیگری هستند که در فورک انجام شده .
9000 معاملات در ثانیه ( اجرای قرارداد هوشمند در DEX)
18000 پرداخت در ثانیه (معاملات ساده روی زنجیره ای).
افزایش تعداد ترکنش در ثانیه برای رمزارزها و کاهش نرخ کارمزد یکی از نکاتیست که همواره بر روی قیمت ارزها تاثیرگذار بوده .
رکورد قیمت
رکورد قیمت برای اتریوم (ATH) تا ارائه این مقاله در حدود 1470 دلار امریکا بوده که بالاترین نرخ تا سال 2020 بوده . در اینده باید دید چه نوساناتی در بازار خرید و فروش اتریوم و ارزهای دیجیتال رخ خواهد داد .
پایین ترین نرخ اتریم در طی 40 سال گذشته 80 دلار بوده و همین موضوع تجارت ارزهای دیجیتال را به یک بورس هیجان انگیز با ریسک بسیار بالا تبدیل کرده .
تفاوت های بیت کوین و اتریوم
۱. بیت کوین در سال ۲۰۰۸ به عنوان اولین رمزارز دنیا شروع به کار کرد و اتریوم شش سال بعد از آن و در سال ۲۰۱۵ به دنیای کریپتوها معرفی شد.
۲. بیت کوین توسط فردی ناشناس، با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو ایجاد و معرفی شد. همچنان با گذشت حدود ۱۰ سال از معرفی این ارز دیجیتال، هویت این شخص همچنان در در هاله ای از ابهام قرار دارد ولی در مقابل، اتریوم توسط ویتالیک بوترین ایجاد و راه اندازی شده است.
۳. بیت کوین یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز و متن باز است که اولین بار در دنیا از فناوری بلاک چین استفاده کرده است. در مقابل اتریوم یک پلتفرم متنباز مبتنی بر بلاکچین است که به توسعهدهندگان اجازه ساخت و توسعه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را میدهد و ارز دیجیتال اتریوم با نام اتر شناخته می شود.
۴. بیت کوین با هدف جایگزینی پول و سیستم پرداخت آنلاین بدون واسطه ایجاد شد و تنها به عنوان یک پول جهت خرید و فروش کالا و خدمات استفاده می شود. ولی اتریوم بیشتر به عنوان بستر اجرای قراردادهای هوشمند، راه اندازی توکن های جدید و برگزاری ICO ها مورد استفاده قرار می گیرد.
۵. بیت کوین و اتریوم هر دو از پروتکل اثبات انجام کار (PoW) استفاده کرده و قابل استخراج هستند، با این تفاوت که تعداد سکه های قابل استخراج بیتکوین فقط ۲۱ میلیون واحد در نظر گرفته شده است ولی در اتریوم چنین محدودیتی وجود ندارد.
۶. زمان تکمیل یک بلاک که ارتباط مستقیم با زمان تایید تراکنش دارد، در اتریوم در حدود ۱۴ ثانیه و در بیت کوین این زمان حداقل ۱۰ دقیقه طول می کشد.
۷. اتریوم یک مدل اقتصادی متفاوت با بیت کوین دارد. بلاک های پاداش بیت کوین هر چهارسال یکبار تقسیم می شوند اما در اتریوم این کار هر سال اتفاق میافتد.
۸. از نظر فنی، زبان برنامهنویسی استفاده شده در بیت کوین و اتریوم متفاوت است. الگوریتم رمزنگاری اتریوم Ethash و الگوریتم بیت کوین SHA-256 نام دارد.
۹. الگوریتم هش اتریوم به اسم Ethash اجازه استفاده از کارت های گرافیک (GPU) را به جای دستگاه ها و پردازنده های ASIC فراهم می کند. امّا بیت کوین چنین امکانی را برای کاربران فراهم نکرده است و در حال حاضر استخراج بیت کوین تنها با دستگاه های بسیار قدرتمند ASIC ممکن خواهد بود.
۱۰. استفاده ی خرده فروشان و فروشگاه های مجازی از بیت کوین به مراتب گسترده تر از اتریوم است، با این همه هواداران اتریوم باور دارند که میزان مصرف برق مورد نیاز برای استخراج اتریوم پایین تر از بیت کوین است و به همین دلیل این ارز گزینه بهتری برای انجام تراکنش های مالی است.
۱۱. در اتریوم کارمزدها متناسب با پیچیدگی محاسباتی، پهنای باند استفاده شده و فضای ذخیره سازی محاسبه میشوند. اما کارمزد تراکنشهای بیت کوین بر اساس اندازه و زمان محاسبه میشوند.
بخشی از این خبر از ویکیپدیا