
ارز دیجیتال به زبان ساده
قبل از پرداختن به مبحث ارزهای دیجیتال بهتر است تا به مواردی اشاره شود
ارز دیجیتال به زبان ساده
ارز دیجیتال (cryptocurrency)به زبان ساده پولی است که به صورت مجازی و در کیف پول های مجازی نگهداری می شود و افراد می توانند تراکنش های خود را از طریق این رمزارز های دیجیتالی انجام دهند.
بلاک چین به زبان ساده
بلاک چین چیست و چه ارتباطی با ارز دیجیتال دارد؟ بلاک چین را می توان یک سیستم ثبت اطلاعات معرفی کرد. مانند یک دفتر بزرگ که همه ی اطلاعات مربوط به تراکنش ها را در خود نگهداری می کند. تفاوتی که بلاک چین با دیگر سیستم های ثبت اطلاعات دارد این است که امکان حذف و دستکاری اطلاعات ثبت شده در آن وجود ندارد. کارکرد این شبکه به گونه ای است که هر اطلاعاتی در بلاک مخصوص به خودش ذخیره می شود و نمی تواند به بلاک دیگری وارد شود. این بلاک ها مثل حلقه های یک زنجیر به هم متصل می شوند و شبکه ی بزرگ بلاک چین را می سازند. امروزه اکثر ارزهای دیجیتال در بستر بلاک چین توسعه می یابند.
ویژگی های اصلی یک رمز ارز
رمزارز یا همان کریپتوکارنسی (CryptoCurrency) پولی دیجیتالی است که شما هیچ گاه نمی توانید آن را مثل پول های رایج لمس کنید زیرا اصلا ماهیت فیزیکی ندارند. این ارزها یک سری کد های صفر و یک هستند که در دنیای مجازی و کامپیوترها قابل دسترسی هستند. اما اگر بخواهیم دلیلی برای محبوبیت ارز دیجیتال به زبان ساده را بیان کنم باید اشاره ای داشته باشیم به ویژگی های اساسی این رمزارزها که پایه و بنای تاسیس آن ها بوده است. مهم ترین ویژگی کریپتو کارنسی غیر متمرکز بودن آن است. این غیرمتمرکز بودن به این معنی است که هیچ نهاد ، سازمان یادولتی آن را کنترل نمی کند. مبادلات با ارزهای دیجیتال بدون هیچ واسطه ای صورت می گیرد و دیگر سیستمی همانند بانک در این میان وجود ندارد. در معاملات رایج با ارزهای سنتی اگر شما قصد حواله ی پول به یک کشور دیگر را داشتید نیاز بود تا از ارزهایی استفاده کنید که مورد تایید کشور مقصد باشند اما با روی کار آمدن ارزهای رمزنگاری شده تمام مردم جهان فارغ از ملیت می توانند به معاملات همتا به همتا بپردازند. رمزارزها با کدهای پیچیده ای که بر روی آن ها پیاده شده امنیت بالایی را برای دارایی های شما فراهم می کنند. باید بدانید اکثر ارزهای دیجیتال مانند ارزهای فیات (ارزهای بدون پشتوانه ) پشتوانه ای مانند طلا ندارند و پشتوانه ی آن ها به نوعی تقاضا ، پذیرش و اعتماد مردم است.
آیا رمزارز و ارزدیجیتال تفاوت دارند؟
به شکل عامیانه این دو واژه خیلی به جای هم به کار می روند اما در توضیح ارز دیجیتال به زبان ساده باید گفت که این کلمه به طور کلی به همه ی دارایی های پولی گفته می شود که به شکل دیجیتالی وجود دارند. رمزارزها نوعی ارز دیجیتال به شمار می روند. برای مثال بانک مرکزی می توانند شکلی دیجیتالی از اسکناس های ارزی خودرا تولید کند اما این رمزارز به حساب نمیاید زیرا همچنان تحت کنترل بانک مربوطه است. رمزارزها تحت کنترل هیچ دولت یا شخصی نیستند و برای امنیت خود از علم رمزنگاری استفاده می کنند.
ذخیره و نگهداری رمزارزها
برای ذخیره و نگهداری ارزهای رمزنگاری شده از تکنولوژی به نام کیف پول ارزدیجیتال استفاده می شود که در دو نوع سخت افزاری و نرم افزاری یافت می شوند. شما با نگهداری رمزارز خود روی این کیف پول ها می توانید اقدام به پرداخت های خود برای هر فرد یا سازمانی که این ارزهارا می پذیرد بکنید. امنیت کیف پول های سخت افزاری بیشتر از انواع نرم افزاری آن می باشد.
مشکل دوبار خرج کردن یا double spending
مثال: شما به جهت خرید به یک فروشگاه میروید و یک فرش به ارزش 10 میلیون تومان سفارش میدهید. پول فرش خود را به صورت نقد به صندوقدار میدهید. به محض پرداخت اسکناس به صندوقدار، او تایید میکند که شما پرداخت خود را انجام دادهاید و معامله صورت گرفته است. حالا که 10 میلیون پول نقد در صندوق پول فروشگاه قرار دارد، شما دیگر به آن پول دسترسی ندارید و نمیتوانید همان 10 میلیون را در جای دیگری صرف خرید دیگری کنید. مگر اینکه آن را بدزدید!
بیت کوین یک پول دیجیتال است و ماهیت فیزیکی ندارد. از این رو در معاملات امکان کپی کردن و انجام مجدد آن وجود دارد و این احتمال وجود دارد که همان بیت کوین را بتوان دوبار خرج کرد. در مثال فروشگاه ، شما پول نقد میدهید، بنابراین پرداخت فورا توسط یک شخص دیگر تایید میشود. اما با استفاده از ارز دیجیتال مانند BTC، این مکانیسم دیجیتالی انجام میشود و اگر در حال تایید پرداخت شما باشد، هر کسی میتواند فقط آن پول دیجیتال را کپی کرده و به جای دیگری بپردازد. اینجاست که تخلف صورت میگیرد. بیت کوین اولین ارز دیجیتالی بود که ادعا کرد میتواند این مشکل را حل کند
و اما حل مشکل دوبار خرج کردن در مورد بیتکوین
بیت کوین از سیستمی استفاده کرد تا بتواند تراکنشها را در آن ثبت کرد. در این سیستم تراکنشها باید حتما به صورت زنجیروار و در یک دفتر کل توزیع شده ثبت شوند(بلاک چین). این سیستم یک دفتر ثبت دیجیتال است که مانند سیستمهای سنتی رکورد تمام تراکنشها را در خود ذخیره میکند. برای مثال برای بیت کوین از سال ۲۰۰۹ تا بحال تمام تراکنشها موجود است. اطلاعات داخل بلوک ها قرار میگیرد. هر ۱۰ دقیقه یک بلوک به دفترکل اضافه میشود و همه گرهها در شبکه بیت کوین یک کپی از این دفتر جهانی دارند.
فرض کنیم شما یک بیت کوین دارید که میخواهید دو برابر آن را خرج کنید. شما تراکنش را با یک شخص انجام دادید، آن را امضا کردید و میخواهید همان بیت کوین را به آدرس دیگری بفرستید تا شخص دیگری را گول بزنید. هر دو تراکنشها به مجموعه تراکنش های تایید نشده وارد میشوند. اما فقط اولین تراکنش شما تایید شده و توسط ماینرها در بلوک بعدی قرار میگیرد. تراکنش دوم شما تایید نخواهد شد چرا که ماینرها آن را نامعتبر دانستند، بنابراین از شبکه بیرون کشیده خواهد شد.
اگر دو ماینر هم زمان دو تراکنش شما را تایید کنند. در این شرایط چه اتفاقی میافتد؟
در اینصورت تراکنشی که حداکثر تعداد تاییدیههای شبکه را دریافت کند قبول خواهد شد و داخل بلوک قرار میگیرد و دیگری دور ریخته خواهد شد. حالا شاید تراکنش اول که شما برای خرید استفاده کرده بودید و تراکنش درست بوده مورد تایید شبکه قرار نگیرد و این به ضرر شخص دوم خواهد بود. بنابراین همیشه پیشنهاد میشود که حداقل تا ۶ بلوک بعدی برای تایید قطعی منتظر بمانید. این تایید و ایجاد بلوک یعنی تراکنشهایی بعد از تراکنش شما انجام شده و همه توسط ماینرها تایید شده، به دلیل اینکه تمام تراکنشهایی که بعد از تراکنش شما اضافه شدهاند غیر قابل بازگشت و از نظر محاسباتی غیر ممکن است که به عقب برگردند، مطمئن خواهید شد که همه چی درست است.
با مفهوم دوبار خرج کردن و راهکار جالب بیت کوین برای جلوگیری از آن آشنا شدید، حمله دوبار خرج کردن به شبکه از طریق حمله ۵۱ درصد میتواند اتفاق بیافتد. البته تا کنون در تاریخ ۸ ساله بیت کوین، چنین حملهای موفقیتآمیز نبوده است (چه عالی)
تعدادی از رمزارزهای معتبر
از هنگام پیدایش رمزارزها تا کنون تعداد بسیار زیادی از آن ها وارد بازار شده اند و سعی در مطرح کردن خود داشته اند. بعضی از آن ها پس از مدت کوتاهی از این چرخه حذف شده و بعضی ماندگار شدند تا به رقابت ادامه دهند. حتی افراد سودجوی زیادی نیز سعی کردند سوء استفاده هایی در این حرفه انجام دهند. پس باید با اطلاعات کافی وارد این حوزه شوید تعدادی از ارزهای رمزنگاری شده ی محبوب که می توانید روی آن ها سرمایه گذاری کنید عبارت اند از: بیت کوین ، اتریوم ، لایت کوین ، زی کش ، دش ، ریپل ، مونرو .